MEDTRONICIN IHON ALLE ASETETTAVA SYDÄNMONITORI HAVAITSEE PAREMMIN ETEISKAMMIOVÄRINÄÄ AIVOHALVAUSPOTILAILLA PERUSHOITOON VERRATTUNA

icoqbjaaythvblbk4cch

MINNEAPOLIS – 25. kesäkuuta 2014 – Medtronic, Inc. (NYSE: MDT)  julkisti tänään kryptogeenisen aivohalvauksen ja sen taustalla olevan eteiskammiovärinän CRYSTAL AF (CRYptogenic STroke And underLying Atrial Fibrillation) kliinisen kokeen tulokset The New England Journal of Medicine –lehdessä. Kokeessa saatiin selville, että jatkuva sydämen monitorointi Reveal® XT Insertable Cardiac Monitor (ICM) -monitorilla osoittautui perushoitoa paremmaksi eteiskammiovärinän (AF) havaitsemisessa potilailla, joilla on ollut määrittelemättömistä syistä johtuvia aivohalvauksia (kryptogeeninen aivohalvaus). Globaali tutkimus saavutti ensisijaisen tutkittavan ominaisuutensa osoittamalla, että jatkuva monitorointi Reveal ICM -laitteella havaitsi eteiskammiovärinän (AF) 6,4 kertaa useammalla potilaalla kuuden kuukauden perushoitoon verrattuna (p=0,0006).

Lisäksi koe osoitti, että perushoitoon verrattuna (mukaan lukien elektrokardiogrammit, Holter-monitorit ja muut seuranta-ajanjaksolle määrätyt lyhytaikaiset diagnostiset kokeet), Reveal ICM -laite havaitsi eteiskammiovärinän (AF) 7,3 kertaa useammalla potilaalla 12 kuukauden aikana (p<0,0001) ja 8,8 kertaa useammalla potilaalla 36 kuukauden aikana (p<0,0001). Seurantajakson ollessa 36 kuukautta eteiskammiovärinä (AF) havaittiin 30 %:lla potilaista, joilla oli ICM-laite.

“Näiden tietojen julkaiseminen edellyttää , että meidän tulee harkita uudelleen lähestymistapaamme kryptogeenisiin aivohalvauspotilaisiin.  Jos voimme määrittää tarkasti aivohalvausten syyt, voimme sen jälkeen soveltaa kaikkein sopivinta hoitoa”, sanoo professori Johannes Brachmann, Coburgissa Saksassa sijaitsevan Coburgin sairaalan pääkardiologi. “Koska eteiskammiovärinä (AF) on usein ajoittainen ja oireeton, emme voi luottaa oireisiin päättäessämme, kenellä on  eteiskammiovärinä (AF), tai kuka tarvitsee EKG-monitorointia. Sydämen rytmin jatkuva seuranta voi auttaa meitä löytämään ne aivohalvauspotilaat, joiden kohdalla eteiskammiovärinän (AF) seuranta menetetään lyhytaikaisella monitoroinnilla.  Tämä selittyy ajalla, joka kuluu kohtausten välillä.”

Yksi syy siihen, miksi eteiskammiovärinä (AF) on usein vaikea havaita, on että se on usein oireeton. Tutkimuksessa 79 %:ssa ensimmäisistä havaituista kohtauksista ei ollut mitään oireita. Tämä tarkoittaa, että eteiskammiovärinä (AF) olisi todennäköisesti jäänyt havaitsematta perushoidolla koska potilaat eivät huomaa tämän rytmihäiriön varoitusmerkkejä.

Aivohalvaus syntyy, kun verisuoni aivoissa katkeaa tai tukkeutuu yhtäkkiä, mikä vahingoittaa aivokudosta. Jos aivohalvauksen syytä ei löydetä, nimitetään aivohalvausta “kryptogeeniseksi” tai tuntemattomasta syystä johtuvaksi aivohalvaukseksi. Joka vuosi 795 000 ihmistä saa Yhdysvalloissa aivohalvauksen, ja on arvioitu, että 25 – 40 % noista aivohalvauksista on luonteeltaan kryptogeenisia.[1]Eteiskammiovärinään (AF) – joka voi olla oireeton – sairastuneilla potilailla (sydämen ylemmät kammiot lyövät erittäin nopeasti ja epäsäännöllisesti), on viisinkertainen todennäköisyys saada aivohalvaus.[2]

CRYSTAL AF on suurin maailmanlaajuinen satunnaistettu kliininen koe, jossa  jatkuvaa monitorointia verrataan perushoitoon tarkoituksena havaita eteiskammiovärinä (AF) äskettäin kryptogeenisen aivohalvauksen saaneilta potilailta. Kyse on prospektiivisesta ohjatusta kokeesta, johon ilmoittautui 441 potilasta 55 keskuksesta Euroopassa, Kanadassa ja USA:ssa kesäkuusta 2009 huhtikuuhun 2012.  Kokeessa käytettiin Reveal ICM:ää, jossa on algoritmi eteiskammiovärinän (AF) sekä myös muiden sydämen rytmihäiriöiden automaattista havaitsemista varten. Ensisijainen tutkittava ominaisuus oli aika eteiskammiovärinän (AF) havaitsemiseen 6 kuukauden seuranta-ajalla.

Yhteistyössä johtavien kliinikoiden, tutkijoiden ja tieteellisten tutkijoiden kanssa ympäri maailmaa

Medtronic tarjoaa laajimman valikoiman innovatiivista lääketieteellistä teknologiaa sydän- ja verisuonitautien ja sydämen rytmihäiriöiden interventionaalista ja kirurgista hoitoa varten. Yhtiö pyrkii tarjoamaan tuotteita ja palveluja, jotka tarjoavat kliinistä ja taloudellista arvoa terveydenhuollon kuluttajille ja palveluntarjoajille ympäri maailmaa.

Tietoa Medtronicista

Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), jonka pääkonttori sijaitsee Minneapolissa, on maailmanlaajuinen lääketieteellisen teknologian edelläkävijä – tarjoten apua kivunlievityksessä, terveyden edistämisessä ja miljoonien ihmisten eliniän pidentämisessä ympäri maailmaa.

Kaikkiin tulevaisuutta koskeviin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuustekijöitä, kuten on kuvattu Medtronicin määräajoin julkaistavissa raporteissa ja Securities and Exchange Commissionin tiedoissa. Todelliset arvot voivat poiketa huomattavasti odotetuista tuloksista.


[1]
  Adams HP Jr. Stroke. Jan 1993; 24; 35-41.

[2]  Wolf PA, et al. Stroke. 1991; 22: 983-988.