ABB esittelee maailman ensimmäisen yhteistyöhön kykenevän kaksikätisen robotin

yumi_508

ABB on esitellyt maailman ensimmäisen ihmisen kanssa yhteistyöhön kykenevän kaksikätisen robotin nimeltään Yumi®.

”Uusi robottityökavereiden aikakausi on alkamassa. YuMi on vuosien tutkimus- ja tuotekehitystyön tulos ja muokkaa uuteen uskoon ihmisten ja robottien välisen vuorovaikutuksen. YuMi on osa koneiden, palveluiden ja ihmisten internetin (IoTSP, Internet of Things, Services and People) strategiaamme, jolla luomme yhteistä automatisoitua tulevaisuutta”, sanoo ABB:n pääjohtaja Ulrich Spiesshofer.
Vuonna 1974 ABB esitteli maailman ensimmäisen mikroprosessorilla ohjattavan, täysin sähköisen teollisuusrobotin, mistä alkoi modernin robotiikan vallankumous. Nyt ABB:n asennuskantaan kuuluu yli 250 000 robottia ympäri maailman. YuMin myötä ABB rikkoo jälleen robottiautomaation rajoja lisäämällä olennaisesti robottien käyttömahdollisuuksia eri teollisissa prosesseissa.
Pienten osien kokoonpano on nopeimmin muuttuvia teollisen tuotannon osa-alueita. Etenkin elektroniikkateollisuudessa tuotteiden kysyntä on ohittanut osaavan työvoiman tarjonnan. Koska perinteiset kokoonpanomenetelmät menettävät arvoaan, valmistajat panostavat uusiin ratkaisuihin.
Esimerkiksi BCG Research ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä kehittyneiden robottien käyttöönotto nostaa monien teollisuudenalojen tuottavuutta jopa 30 prosenttia ja pienentää työvoiman kokonaiskustannuksia 18 prosenttia tai enemmänkin esimerkiksi Etelä-Koreassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Saksassa.
YuMi on suunniteltu erityisesti joustavia ja ketteriä tuotantomenetelmiä vaativan elektroniikkateollisuuden tarpeisiin, mutta se sopii mihin tahansa pienten osien kokoonpanoon. Robotin etuja ovat kaksi monipuolisesti toimivaa käsivartta, yleiskäyttöinen osien syöttöjärjestelmä, kamerapohjainen osien paikannus, mahdollisuus ohjelmoida käsin johdattamalla ja uusinta teknologiaa hyödyntävä tarkka liikkeenohjaus.
YuMi pystyy työskentelemään tiiviissä yhteistyössä ihmisten kanssa, koska turvallisuus on sisäänrakennettu sen toiminnallisuuteen. Robotissa on kevyt mutta vankka magnesiumrunko, joka on päällystetty kelluvalla muovikuorella ja vaimentavilla pehmikkeillä. Kompakti YuMi on myös ihmisen kokoinen ja liikkeiltään ihmismäinen, mikä auttaa ihmistyötovereita tuntemaan olonsa turvalliseksi ja mukavaksi – sen ansiosta YuMi palkittiin arvostetulla, huippumuotoilulle myönnettävällä Red Dot -designpalkinnolla.