Suomen ABB:lle kaikkien aikojen suojarelekauppa Turkkiin

5435f3df-d8f4-4822-a158-7bfae3cbe40f-main_image

ABB on solminut kaikkien aikojen suurimman suojarelekaupan turkkilaisen verkkoyhtiön Cengiz Limak Kolinin (CLK) kanssa sähköverkon modernisoimisesta. Sopimuksen mukaisesti ABB toimittaa yli 5 500 suojarelettä, jotka tulevat vahvistamaan CLK:n verkkoa Istanbulin, Bursan, Antalyan ja Sivasin alueilla. Kyse on Suomen ABB:n kaikkien aikojen suurimmasta yksittäisestä suojareletoimituksesta, jolla turvataan noin 10 miljoonan turkkilaisen katkoton sähkönsaanti.

Kauppa sisältää lisäksi käytönvalvontajärjestelmän sekä sähkönjakelun ala-asemat. Yhdessä suojareleiden kanssa ne mahdollistavat kaikissa olosuhteissa sähköverkon luotettavan hallinnan vikatilanteissa muun muassa lyhentämällä mahdollisten sähkökatkojen kestoa merkittävästi.

Turkki on kasvava talous ja talouskasvun tukeminen edellyttää investointeja energiainfrastruktuuriin. Arvioiden mukaan Turkissa tarvitaan jopa 150 miljardin dollarin edestä investointeja energian tuotantoon ja siirtoverkkoihin tulevien 15 vuoden aikana.

”Turkin kasvavat sähkömarkkinat ovat merkittävä mahdollisuus suomalaiselle energia- ja ympäristöteknologialle. Älykkäät sähköverkot ovat vasta tulossa Turkkiin. ABB:llä on tarjota älykkään sähköverkon teknologiaa, jolla tehostetaan sekä energian käyttöä että jakelua. Kauppa on merkittävä päänavaus kasvavalle, mutta ankarasti kilpaillulle markkinalle”, liiketoimintajohtaja Antti Hakala-Ranta ABB:ltä sanoo.

Sähköverkon vikatilanteissa suojarele havaitsee vian, viestii siitä eteenpäin ja suojaa näin ihmishenkiä ja laitteita sekä edistää katkotonta sähkönsaantia. Kaupan sisältämät suojareleet toimitetaan ja asennetaan vuoden 2015 aikana.

Maailman kaikesta keskijänniteverkon sähköstä huomattava osa kulkee Suomen ABB:n Medium Voltage Products -yksikön kehittämien ja valmistamien ohjaus- ja suojauslaitteiden valvonnassa.

Maailmanlaajuisesti ABB:n sähkönjakeluautomaatioliiketoiminta työllistää tuhansia yli sadassa maassa. Suomen yksikkö vastaa maailmanlaajuisesti sähkönjakeluverkon suojareleiden sekä ohjaus-, automaatio ja valvontatuotteiden kehittämisestä myynnistä ja markkinoinnista ABB:llä.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää noin 100 maassa noin 140 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 200.