Outokummun ruostumattomasta teräksestä valmistettu polttoainesäiliö palkittiin ISSF:n innovaatiopalkinnolla

Outokumpu_FuelTank_1049_Property_of_TechROi

Outokummun kehittämä ruostumattomasta teräksestä valmistettu polttoainesäiliö palkittiin innovaatiopalkinnolla parhaan tuotekehityksen kategoriassa kansainvälisen ruostumattoman teräksen järjestö ISSF:n vuosikokouksessa Hongkongissa Kiinassa.

Outokumpu ja ruotsalainen polttoainejärjestelmiä suunnitteleva TechROi Fuel Systems (TFS) kehittivät innovatiivisen ruostumattomasta teräksestä valmistetun polttoainesäiliön yhteistyössä. Ruostumattoman teräksen ominaisuuksien ansiosta uusi säiliö on kilpailukykyinen vaihtoehto muovisäiliöille. Outokummun HyTens®-teräslajin ansiosta seinämät ovat erityisen ohuet, mutta säiliö on muokattu kestäväksi. Säiliö on noin kolme kiloa kevyempi kuin perinteiset muoviset polttoainesäiliöt, mikä pienentää ajoneuvon kokonaispainoa ja vähentää siten polttoaineen kulutusta ja päästöjä.

”Hyvä muotoilu, sopiva materiaalinvalinta, ammattimainen suunnittelutyö ja riittävä toimitusvarmuus olivat voittoisan konseptin taustalla. Ruostumaton teräspolttoainesäiliö on ylivoimainen törmäyskestävyydeltään, eikä sitä tarvitse pintakäsitellä tai huoltaa”, perustelee ISSF.

Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta: “Olemme erittäin tyytyväisiä ISSF:n antamasta tunnustuksesta innovaatiollemme. Polttoainesäiliö on erinomainen esimerkki siitä, miten ruostumaton teräs pystyy vastaamaan autoteollisuuden vaatimuksiin, kun kehitystyötä tehdään yhteistyössä asiakkaan kanssa ja asiakkaan näkökulmasta. Moneen käyttötarkoitukseen sopiva, pitkäikäinen ja 100-prosenttisesti kierrätettävä ruostumaton teräs tarjoaa monille teollisuudenaloille lukuisia mahdollisuuksia rakentaa kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta.”

Palkinto on ensimmäinen ISSF:n Outokummulle myöntämä innovaatiotunnustus. Outokumpu on saanut ISSF:n kestävän kehityksen palkinnon vuonna 2011 kaatopaikkajätteen määrän vähentämisestä Sheffieldissä Isossa-Britanniassa ja viime vuonna Kemin ja Tornion tuotantolaitosten työntekijöiden syöpäaltistumisen riskejä arvioivasta pitkäaikaisesta tutkimuksesta.

Vuonna 1996 perustettu kansainvälinen ruostumattoman teräksen järjestö ISSF (International Stainless Steel Forum) on voittoa tuottamaton tutkimus- ja kehitysorganisaatio, joka toimii ruostumattoman teräksen tuottajien maailmanjärjestönä.