Soneran Avoin Kuitu laajenee Espoon Kattilalaaksoon

avoinkuitu03

Osuuskunta Kattilalaakson valokuidut ja Sonera kokeilevat Espoon Kattilalaaksossa uudenlaista valokuituverkon toimintamallia. Osuuskunnan aktiivisen toiminnan ansiosta Sonera investoi omakotialueelle rakennettavaan valokuituverkkoon, johon myös muut palveluntarjoajat ovat jatkossa tervetulleita.

Uutta Kattilaakson yhteistyössä on sekä tänä keväänä ensimmäistä kertaa kokeiltu myyntimalli että valokuituverkon avoimuus.

Espoon Nöykkiöön perustettiin lokakuussa 2015 vajaan 200 omakotitalon alueelle Osuuskunta Kattilalaakson valokuidut, jonka tavoitteena oli saada valokuituliittymät alueen asukkaille. Osuuskunta ei kuitenkaan halunnut itse omistaa ja operoida verkkoa. Sonera lähti osuuskunnan kanssa kokeilemaan mallia, jossa Sonera investoi verkkoon, jos osuuskunta saa myytyä riittävän määrän liittymiä alueelle.

”Hankkeemme on edennyt todella nopeasti. Tähän mennessä jo yli puolet taloista on sitoutunut hankkimaan valokuituliittymän. Sonera teki toukokuussa valokuituverkon rakentamispäätöksen ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo loppukesästä”, sanoo osuuskunnan puheenjohtaja Jonas Frantz.

Kattilalaakson asukkaat maksavat valokuituliittymästä kiinteistöönsä kertamaksuna 2480 euroa tai Soneran rahoitusratkaisulla 45 euroa kuukaudessa 60 kuukauden ajan. Kun liittymä on rakennettu, asukas voi tilata kotiinsa Sonera Kodin Netti palvelun, jonka yhteysnopeus on parhaimmillaan jopa 1000 Mbit/s.

Avoin Kuitu tuo asukkaille valinnan vapautta

Sonera kehittää verkkoa Avoin Kuitu -mallilla, mikä tarkoittaa, että asukas voi jatkossa valita, mitä palveluntarjoajia ja palveluita hän haluaa käyttää. Avoin Kuitu -mallissa Sonera pyrkii edistämään valokuituverkkojen rakentumista Suomeen yhdistämällä paikallisesti toteutetut valokuituverkot valtakunnallisesti, jolloin useiden eri palveluntarjoajien on helppo tuoda palvelut yhdellä kertaa kaikkien asiakkaiden saataville.

”Meillä on jo Avoin Kuitu -kumppaneita esimerkiksi Pitäjänmäellä ja Tuusulassa, missä osuuskunnilla on jo valokuituliittymät käytössään. Malli sopii erityisesti pientaloalueille, joilla alueen asukkaiden aktiivisuus ja halu osallistua investointiin on hankkeen käynnistymisen kannalta ratkaisevaa”, toteaa Soneran Avoin Kuitu -konseptista vastaava johtaja Tuomo Kokkila.

Telialla on hyviä kokemuksia vastaavasta mallista Ruotsissa, missä Avoin Kuitu on lisännyt valokuidun kysyntää ja sitä kautta kuituliittymien hinta alueen asukkaille on saatu mahdollisimman edulliseksi.

Lue lisää:
Avoinkuitu.fi
Kattilalaaksonvalokuidut.fi