Tekesiltä liki 2 miljoonaa euroa terästen tutkimukseen

9d04de9b19c8f7d2_800x800ar

SSAB on saanut Tekesiltä lähes kahden miljoonan euron rahoituksen tuote- ja prosessikehitykseen. Rahoituksen avulla kehitetään mm. autoteollisuuden teräksiä sekä arktisiin olosuhteisiin sopivia teräksiä.

Tekes rahoittaa kahta tutkimushanketta. Tuotekehityshankkeessa kehitetään teräksiä autoteollisuuteen ja arktisiin olosuhteisiin. Se sai Tekesin rahoitusta n. 1,26 miljoonaa euroa. Prosessikehitykseen liittyvä hanke sai puolestaan 400 000 euroa. Mukana tutkimushankkeissa ovat SSAB:n Raahen ja Hämeenlinnan tehtaat sekä putkitehtaat.

”Teräkseltä vaaditaan paljon esimerkiksi metsäkoneissa, isoissa kaivinkoneissa ja dumppereissa, jotka ovat käytössä pohjoisen kylmissä olosuhteissa. Sitkeysominaisuuksien pitää olla erittäin hyvät. Sovelluksia voi olla myös offshore- ja meriteollisuudessa”, kertoo SSAB Europen prosessikehityksestä vastaava johtaja Juhani Asunmaa .

”Tuotekehityshankkeen tavoitteena on parantaa tiettyjen lujien terästen käytettävyyttä, kuten sitkeyttä, muovattavuutta ja hitsattavuutta. Projektissa haluamme lisätä teräksen suorituskykyä, mutta ei käytettävyyden kustannuksella. Parannamme nykyisten tuotteiden käytettävyyttä sekä kehitämme täysin uusia teräslaatuja”, jatkaa Asunmaa.

Toinen Tekesin osittain rahoittama projekti keskittyy tuotantoprosessien kehittämiseen. Tavoitteena on mm. pienentää masuuni- ja konvertteriprosesseissa syntyvien läjitettävien pesulietteiden määrää sekä kehittää erikoistuotteiden valmistusprosessia. Tekesin rahoitus mahdollistaa tutkimustyön yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa.