Stora Enso ja startup-yritys Sulapac kehittävät yhdessä uusiutuvan ja biohajoavan pillin

Stora Enso ja Sulapac torjuvat maailmanlaajuista muovijäteongelmaa vastaan ympäristöystävällisellä pillillä, jonka mallikappale esitellään vuoden 2018 Slushissa. Maailman suurimpiin kuuluvan startup-tapahtuman odotetaan keräävän paikalle 20 000 teknologiasta kiinnostunutta kävijää. Pillistä on tarkoitus kehittää teollisessa mittakaavassa valmistettava, uusiutuva vaihtoehto perinteisille muovipilleille. Pillit valmistetaan puuta ja luonnollisia sidosaineita sisältävästä Sulapacin biokomposiittimateriaalista, joka on suunniteltu kierrätettäväksi teollisessa kompostoinnissa ja biohajoavaksi päätyessään mereen.

”Tämä on Stora Ensolle merkittävä askel ja myös osoitus pitkäaikaisesta sitoumuksestamme korvata vähitellen uusiutumattomia materiaaleja uusiutuvilla ratkaisuilla. Yhteistyömme Sulapacin kanssa on hyvä esimerkki siitä, miten kumppanuudet voivat vauhdittaa kestävien ratkaisujen kehittämistä biotaloudessa”, sanoo Consumer Board -divisioonan johtaja Annica Bresky.

Stora Enso ja Sulapac allekirjoittivat toukokuussa 2018 yhteistyösopimuksen, jolla Stora Enso lisensoi Sulapacin materiaaleja ja teknologiaa. Stora Enso ja Sulapac ovat kehittäneet pillin mallikappaletta yhdessä, ja yhteistyö täydentää Stora Enson laajaa biokomposiittivalikoimaa.

”Ympäristötietoisuus ohjaa voimakkaasti kuluttajakysyntää, ja asiakkaamme kaipaavat apua uusiutumattomien materiaalien korvaamisessa. Erilaiset biokomposiitteihin perustuvat ratkaisut, kuten uusiutuvat korkit, sulkijat sekä pillit, ovat kuluttajakartonkivalikoimaamme täydentäviä lisiä, jotka tuovat lisäarvoa asiakkaillemme”, sanoo Stora Enson nestepakkauksista ja kartongeista vastaava johtaja Hannu Kasurinen.

Sulapacin materiaali soveltuu muovituotteiden nykyisille tuotantolinjoille, ja tavoitteena on saada pillit kaupallisesti saataville vuoden 2019 toisella neljänneksellä.

”Meillä on ilo ilmoittaa, että julkistamme mallikappaleen kierrätettävästä, mikromuovittomasta ja meressä biohajoavasta pillistä. Yhdessä Stora Enson kanssa kehittämämme pilli on teollisuusmittakaavan tuotantoon soveltuvista vaihtoehdoista kaikista kestävimmin tuotettu. Muovipillejä valmistetaan ja kulutetaan viikoittain miljardeja kappaleita. Meidän pillimme voi muuttaa markkinaa perusteellisesti”, toteaa Sulapacin perustaja ja toimitusjohtaja Suvi Haimi.