Mepit haluavat kaikkiin laitteisiin sopivan yleislaturin

Mepit haluavat helpottaa kansalaisten arkea ja vähentää elektroniikkajätettä tuomalla markkinoille kaikkiin mobiililaitteisiin sopivan yleislaturin.

Täysistunnossa 13. tammikuuta käydyssä keskustelussa mepit vaativat Euroopan komissiota ehdottamaan sääntöjä yleislaturista heinäkuuhun 2020 mennessä. Aloite on peräisin sisämarkkinoista ja kuluttajansuojasta vastaavasta valiokunnasta (IMCO), jonka jäsenet haluavat markkinoille älypuhelimiin, tabletteihin, e-kirjojen lukulaitteisiin, älykkäisiin kameroihin ja päälle puettavaan teknologiaan sopivan yleislaturin.

”Komission on osoitettava johtajuutta. Teknologiajättien ei saa antaa sanella normeja. Jos digitaalinen suvereniteetti on tärkeää uudelle komissiolle, me odotamme heiltä ehdotusta yleislaturista seuraavan puolen vuoden aikana”, sanoi Róża Thun und Hohenstein (EPP, Puola, IMCO:n varapuheenjohtaja). Thun und Hohenstein jätti aihetta koskevan suullisen kysymyksen komissiolle joulukuussa.

Helpotusta arkeen ja ympäristölle

Yleislaturin käyttöönoton tavoitteena on vähentää elektroniikkajätettä, alentaa hintoja sekä parantaa laturien turvallisuutta ja yhteentoimivuutta.

Vuonna 2014 julkaistu tutkimus osoitti, että erilaisten älypuhelimien laturien määrä oli laskenut 30:stä (vuonna 2009) kolmeen.

Uuden laitteen mukana tulee kuitenkin yhä automaattisesti uusi laturi. Euroopan komission mukaan elektroniikkajäte on yksi EU:n nopeimmin kasvavista jätelajeista. Sen määrän odotetaan kasvavan 12 miljoonaan tonniin vuoteen 2020 mennessä.

Komission lähestymistapa perustuu vapaaehtoisuuteen

EU:n lainsäätäjät vaativat yleislaturin kehittämistä vuonna 2014. Toistaiseksi Euroopan komissio on kuitenkin kannustanut matkapuhelinvalmistajia vapaaehtoiseen yhteistyöhön.

Komissaari Maroš Šefčovičin mukaan vapaaehtoisuuteen perustuva lähestymistapa oli ”paras keino saavuttaa tavoitteemme estämättä innovaatioita”.